TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal 27 Mart 2019 günü Vakfımızın söyleşi konuğu oldu. Prof Mandal’ın “Bilim Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK odaklı yeni Süreçler” konusunda sunumlu toplantımıza 100 ün üzerinde mezun ve öğrencimiz yanısıra ODTÜ Ailesinden Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök bey ve Yardımcıları Prof. Mehmet Zeyrek ve Prof. Ahmet Yozgatlıgil de katıldılar. Konu ile ilgili kamu ve özel sektör çalışanları mezunlarımızın ilgisi yoğundu. Toplantı öncesinde yapılan resepsiyon/ikram esnasında mezunlarımız, öğrencilerimiz ve özel konuklarımız tanışma ve kaynaşma fırsatı buldular.
Toplantının açılış konuşması sonrasında Rektörümüz Prof. Kök bir konuşma yaparak mezunlarımıza yönelik mesajlar verdi. Prof. Kök, yeni oluşturulan mezun ağı ODTÜM ve mezunlarımızın ODTÜ’ye yaptıkları katkılara vurgu yaparak, mezunlarımızı Üniversitemize ayni ve nakdi katkılar yapmaya ve Mezunlar Günü gibi faaliyetlerine katılmaya davet etti.
Daha sonra Prof. Mandal, sunumunda Ülkemizin yüksek teknoloji grubuna geçiş hedefine odaklanması gerektiği, yüksek teknolojili sektörlerdeki ihracatımızın imalat sanayindeki ihracatımıza oranının artırılmasının önemine vurgu yaparak ArGe ve inovasyon istatistikleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
TÜBİTAK bünyesinde 2018 yılında yaklaşık 28 bin projenin/kişinin desteklenmesine karar verildiği ve toplam 1,9 milyar TL’lik desteğin aktarıldığını belirtti.
Prof. Mandal, Türkiyenin ArGe’ye ayırdığı kaynağın yıllık %5 oranında artış gösterdiği ve Özel Sektörün toplam ArGe harcamalarımızın %57’ni, ArGe finansmanının %50’sini ve Tam Zamanlı Eşdeğer ArGe Personelinin ise %57’ni karşıladığını belirtti. Bunda ise büyük firmaların %65’lik önemli bir orana sahip olduğundan bahsetti.
Önümüzdeki yıllarda temel stratejimizin araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde ulusal önceliklerin haritalanması, ulusal hedeflere odaklanmış nitelikli bilgi ve nitelikli insan kapasitesinin artırılması; kuvvetli işbirliklerini teşvik etmek amacıyla çağrı konusunda proje tipi ve Teknolojik Hazırlık Seviyesinin dikkate alınarak ekosistem içerisinde çıktı odaklı işbirliklerinin etkinleştirilmesinin önemini ifade etti.
Diğer yandan uluslararası işbirlikleri çerçevesinde Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı kapsamında son dört yılda 700’den fazla Türk ortağın yer aldığı 500’den fazla proje desteklenerek yaklaşık 165 milyon avro fonun ülkemize kazandırıldığını belirtti.
Prof. Mandal’ın sunumu sonrasında katılımcıların ilgi çeken yoğun soruları, yorumları ve verilen cevapların ardından toplantı sonrasında mezunlarımız ve öğrenciler özel konuklarımızla daha yakından görüşme ve tanışma fırsatı buldular.