Mebilog

TPP-Kolombiya Notları

2018 TİKA Tecrübe Paylaşımı Programı çerçevesinde ODTÜ MEBİVA adına gönüllü elçilerimizin ülke notları:

KOLOMBİYA

İsmail Bekiroğlu, ODTÜ Öğrencisi

Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında düzenlenen yurtdışı gezisinde programın en uzak ayağını gerçekleştirecek olan Kolombiya grubunda yer alıyordum. İstanbul’da gerçekleştirilen oryantasyon programının ardından Ağustos ayının onuncu günü Kolombiya gezimize başladık. Uçağımız ilk olarak Kolombiya’nın başkenti Bogota’ya indi. Burada fazla kalmayıp aktarma yaparak Armenia şehrine gittik ve otele yerleştik.

Gezimizin ikinci gününde sabah erkenden kalkıp kahvaltımızı yaptık. Türkiye’dekinin aksine Kolombiya da kahvaltı kültürü bizim anladığımız manada değil. Diğer bir değişle Kolombiyalılar kahvaltılarını Türk kahvaltısına kıyasla daha sade bir şekilde yapıyorlar. Örneğin Armenia’da kaldığımız süre boyunca kahvaltımız genelde bir tabakta servis edilen omlet, arepa adlı ekmek, peynir, tereyağı ve kahveden oluşmaktaydı. Kahvaltı sonrasında neredeyse her gün devam edecek olan İspanyolca kursuna katılıp bu dili en azından başlangıç seviyesinde öğrenme şansımız oldu.

Kahvaltının akabinde ekipçe otobüse binip grup sorumlularımızla beraber yakında bulunan çarşıya gittik ve burada daha sonra ziyaret edeceğimiz yerde öğrencilere verilmek üzere alışverişte bulunduk. Aynı günün akşamını alınan hediyeleri uygun şekilde paketleyerek geçirdik. Ertesi gün Kolombiya’nın ulusal parkı olan Parque del Café’ye gittik. Park çok geniş bir alanı kapsadığı için neredeyse tüm günümüzü burada geçirdik. Arkadaşlarla beraber gezmenin yanında Kolombiya’nın coğrafi, doğal güzelliklerini ve botanik çeşitliliğini yerinde görüp inceleme şansımız oldu.

Gezimizin ilerleyen günlerinde kahve tarlasında çalıştık. Burada grupça kahve toplayıp kahvenin işleniş ve tüketmeye hazır hale getirilmesi sürecinde yer aldık. Daha sonra Quindio Üniversitesi’ni ziyaret ettik. Burada savaş mağduru çocuklara daha önce hazırlamış olduğumuz hediyelerini verdik ve onlarla vakit geçirdik. Ayrıca üniversitenin rektörü ile kısa bir konuşma gerçekleştirip kendimizi tanıtıp kendileriyle üniversitede bulunan kurum hakkındaki duygu ve düşüncelerimizi paylaştık. Armenia’da bulunduğumuz son gün ise Salento adlı tarihi ve turistik yerleşim yerini ziyaret ettik. Bu süre zarfında klasik bir Kolombiya yerleşim yerini inceleme şansımız oldu.

Gezimizin ikinci ve son ayağını gerçekleştirmek üzere başkent Bogota’ya geri döndük. Başkentte Kolombiya’nın içerisinde yer aldığı ve Bolivya, Şili, Ekvador ve Peru gibi Güney Amerika ülkelerinin de üyesi olduğu Andino Parlamentosu’nu ziyaret ettik. Burada görevli personel bize parlamentonun tarihinden, işlevinden ve misyonundan bahsetti. Ertesi gün durağımız Central Üniversitesi oldu ve burada konferansa katıldık. Üniversitede Kolombiya hakkındaki düşüncelerimizden bahsedip Türkiye’nin kısa bir tanıtımını yaptık. Daha sonra yine başkent Bogota’da bulunan ve Museo del Oro adıyla bilinen altın müzesini gezdik. Müzede özellikle antik dönemden kalma ve yaklaşık 55.000 parçadan oluşan altın koleksiyonunu inceledik. Kolombiya’daki son gecemizde hocalarımızla ve orada bizi gayet iyi bir şekilde ağırlayan yetkililerle veda yemeğinde buluştuk. Yemek sonrasında hocalarımız tarafından A1 seviyesinde öğrenmiş olduğumuz İspanyolca belgeler bizlere verildi.

Genel olarak baktığımızda Tecrübe Paylaşım Programı sayesinde çok farklı bir kültürü yerinde inceleme şansımız oldu. Bu çerçevede Kolombiyalılarla yakinen tanışma ve konuşma fırsatımız oldu. Böylece onlardan hem kendi kültürlerini öğrendik hem de bizim kültürümüzü onlara anlattık. Birçok dostluklar edindik. Diğer bir deyişle tanışıp görüştüğümüz insanlarla aramızda bir nevi gönül bağı oluştu. Fikrimce bu ve bu tür bağların kopmasına izin vermeden oradaki insanlarla gelecekte sosyal ekonomik ve kültürel ilişkiler kurmak, mevcut ilişkileri geliştirmek hem ülkemiz hem de Kolombiyalar adına faydalı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir